Translate

vrijdag 11 maart 2016

Powerfoodgoeroes en bloedsinaasappelcrumble


Er valt nog zo onwijs veel te schrijven.

Over de avocado-olie bijvoorbeeld die ik onlangs bij mijn favoriete delicatessenzaak Peek & van Beurden kocht. En over avocado's natuurlijk.

Over Utereg, me stadsie waor, en haar lokale recepten.

Over het drinken van klei, dat deze week aanbevolen werd door de zus van Doutzen Kroes die faam probeert te maken als powerfoodgoeroe (leuk woord voor galgje trouwens), maar waar ik niet zo'n hoge pet van op heb.

Over gastronomisch zeesap (ook wel bekend onder de naam "zeewater") dat menig visrecept een extra boost weet te geven.

Over frisbeeën met boekweitpannenkoeken en het eten van tiramisu met je blote handen.

Over slakken, absurde foodtrends, handige keukenattributen, fermenteren, en het eten van zeewier. 

Maar dat volgt allemaal nog. Nu heb ik een writers block. Waarschijnlijk als gevolg van een griepje dat in een week tweemaal mijn huis bezocht. Het overkomt de besten zullen we maar zeggen. Dus laten we maar gelijk naar het recept van vandaag gaan. 


Bloedsinaasappelcrumble


Gek hoor, hoe je lijf werkt. Stort er een hijskraan op je werkplek of wordt er een aanslag gepleegd in Parijs, dan wil je alleen Hollandse pot klaarmaken. Heb je de griep? Wil je ineens allemaal zoete dingen eten. Vreemd... 

Wat heb je nodig voor circa 4 personen?



  • 50 gram ongepelde ongezoute amandelen
  • 50 gram rietsuiker
  • 100 gram bloem
  • 80 gram roomboter
  • 2-3 eetlepels likeur
  • 1 theelepel kaneel
  • 7-8 bloedsinaasappels
  • 2 el rozijnen
  • 10 ongepelde amandelen (extra)
  • evt. roomijs, yoghurt of hangop



Hoe maak je het klaar?


  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. 
  2. Vermaal de amandelen met de bloem tot poeder. Meng de suiker en de boter hier doorheen tot je een stevige bol deeg hebt. 

  3. Schil de bloedsinaasappels heel zorgvuldig. Zorg dat je zo veel mogelijk wit wegsnijdt. Dit is namelijk erg bitter. Snijd de sinaasappels in plakjes en kleine stukjes. Bewaar het sap.
  4. Leg de sinaasappels in een ovenschaal met de rozijnen, de likeur en het sap. Strooi hier de kaneel overheen. 

  5. Verkruimel het deeg over de sinaasappels. Steek hier en daar een amandel tussen.
  6. Zet alles in de oven en laat dit circa 30 minuten goudbruin bakken.
  7. Serveer met wat ijs, yoghurt of hangop (of met niets). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten