Translate

vrijdag 12 september 2014

Op reis 5. Het prachtige Marokko en een tajine met vis

Tajine met vis en ingemaakte citroen

Je bent net student-af, je hebt geen rode cent, maar gaat op reis. Naar Marokko.

Je bezoekt Marrakech. De Medina. Smalle straatjes. Karren met paarden. Waterverkopers. Djemaa el Fna-plein. Marktkramen met specerijen. Slangenbezweerders. Prachtige stoffen. Gekleurde lampen. Muntthee op het terras.

(En 's avonds eet je tajine met zeven groenten en couscous.)

Je bent in Imlil. Het Atlasgebergte. Sneeuwwitte bloesem. Stevige rotspartijen. Kleine riviertjes. Prachtige dorpjes. Gastvrije mensen. Berber-omelet (uit de tajine) als lunch. Muntthee op het dakterras.

(En 's avonds eet je tajine met zeven groenten en couscous.)

Je gaat naar Aït Ben Haddou. De rivier Ouarzazate. Kasba's op een heuvel. Hutjes opgetrokken uit leem. Aardse kleuren. Werelderfgoed. Filmdecor voor The Jewel of the Nile. Vrouwen die couscous rollen. Muntthee bij een bewoner thuis.

(En 's avonds eet je tajine met zeven groenten en couscous.) 

Je bekijkt Merzouga. Erg Chabbi. De woestijn. Nomaden. Toeareg. Kamelentocht. Overnachting in een Bedoeïenentent. Zonsopgang over de zandduinen. Sandboarding. Muntthee in de tent.

(En 's avonds eet je tajine met zeven groenten en couscous.) 

Je rijdt door naar Gorges du Todra. Rotspartijen. Smalle kloven. Wandelen langs de rivier. Amandelbomen. Muntstruiken. Walnotenbomen. Eucalyptus. Vijgen. Pure vruchtbare natuur en heerlijke geuren. Een tapijtenhandelaar....met muntthee.

(En dan krijg je na goed zoeken eindelijk een broodje. Met zeven groenten. Uit de tajine.) 

Je belandt in Taroudant. De souk. Sieraden. Prachtige stoffen. Een leerlooierij. Overnachting bij de sjeik (met muntthee). Bezoek aan de Hamam. Ezeltocht (op een ezel met vijf poten). En geiten in een arganboom.

(En dan wil je écht écht iets anders dan tajine met zeven groenten en couscous. Maar dan krijg je... Precies.)

Je eindigt in Agadir. Witte stranden. Azuurblauwe zee. Toeristisch! Dus pizza. Stretcher. Zon. Boek. Pizza. Shoppen. Lederen koffers. Cocktails. En nog meer pizza.

(En dan....dan ga je met kleurrijke lamp, prachtige slofjes, én een tajine onder de arm, terug naar huis.)

Jaren later, je werkt inmiddels, je verzamelt kookboeken en ontdekt....de Marokkaanse keuken. Het blijkt méér dan zeven groenten uit de tajine. Méér dan alleen couscous. Denk aan: lam met pruimen. Denk aan: duif in bladerdeeg (pastilla). Denk aan: (de soep) harira. Denk aan: alles dat je hebt zien groeien in de vruchtbare grond van de Gorges. En denk dan: dat je zeker nog een keer terug moet. Naar dat prachtige land, op slechts vier uur vliegen bij ons vandaan.

En de lamp brandt nog altijd

****

Tajine met vis en olijven

Probeer bij dit gerecht gebruik te maken van een echte terracotta tajine. Ik heb ooit eenzelfde gerecht gelijktijdig in een hapjespan en in een tajine gemaakt, en de uitkomst was werkelijk héél verschillend. De tajine geeft een veel vollere smaak aan het gerecht. Zeker als je hem wat vaker gebruikt.

Wat heb je nodig?

  • 1 winterwortel, in kleine blokjes
  • 1/2 courgette, in kleine blokjes
  • 3 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in kleine stukjes
  • 1 puntpaprika, in dunne ringen
  • 200 gram kabeljauw of andere stevige witvis, in stukjes van circa 3 cm x 3 cm
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1 tl. gemalen komijn
  • 1/2 tl. zoete paprikapoeder
  • 1/2 tl. harissa (Marokkaanse 'sambal')
  • zout naar smaak
  • 10 gram verse fijngehakte koriander + wat extra korianderblaadjes 
  • 10 gram verse fijngehakte peterselie
  • 1 kleine pot zwarte olijven
  • 1 ingemaakte citroen, in vier parten
Serveer met knapperig brood of couscous.
écht geen zeven groenten

Wat moet je doen?
  1. Bak (liefst in een tajine, anders in een hapjespan) de sjalot met de knoflook en de wortel in 5 minuten zachtjes aan in wat olijfolie. 
  2. Voeg de paprika en de courgette toe.
  3. Verdeel de vis over de groenten.
  4. Bestrooi de vis met alle specerijen (komijn, paprika, en gember) en zout naar smaak.
  5. Voeg een glaasje water toe waarin je de harissa hebt laten oplossen, en schenk dit over de vis.
  6. Bedek alles met de fijngehakte verse kruiden. 
  7. Doe de deksel op de tajine en laat alles circa 20 minuten stoven. 
  8. Voeg de olijven en de ingemaakte citroen toe. Stoof nog 5 minuten mee.
  9. Serveer de tajine met de extra korianderblaadjes. 
Tip: als je het gerecht serveert met couscous, gebruik dan (in plaats van water of bouillon) het smaakvolle vocht dat je onderin je tajine vindt om de couscous te wellen. Schep dit op het laatste moment uit de tajine over de couscous en laat dit een paar minuten trekken. Voeg een beetje olijfolie toe, meng goed en serveer met de vis en groenten.

Bismillah! (Eet smakelijk)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten