Translate

vrijdag 26 september 2014

Eindelijk thuis. Met een Italiaanse Arretjescake (chocolade salami)

Stiekem een hapje genomen. 

De afgelopen zes weken waren we op reis. We gingen van Marokko naar Egypte, en van Azië naar Frankrijk. En nu? Nu zijn we eindelijk terug in Nederland. Met een écht Nederlands toetje. 

Of toch niet?

Tja, ik ben en blijf een Italië-fan, en daarom krijgen jullie van mij vandaag een toetje dat écht Nederlands is, maar ook een Italiaanse variant heeft: Arretjescake. Of zoals de Italianen zeggen: 'Salame di Cioccolato'.

Het recept voor de Arretjescake zoals wij het in Nederland kennen, is al heel oud. Het werd schijnbaar ooit geïntroduceerd door de Nederlandsche Oliefabriek (NOF) in Delft (nu Calvé) rond 1926. De NOF begon in die tijd met het uitgeven van boekjes met het karakter Arretje Nof dat allemaal avonturen beleefde. En natuurlijk kwamen er vervolgens ook recepten waarin zowel Arretje Nof als de olie van de fabriek een hoofdrol speelden. Al snel was de Arretjescake geboren (met in eerste instantie heerlijke frituurvet en cacao als basis. Smullen!)

De Italianen beweren natuurlijk dat de Chocolade Salami een Italiaanse (en om precies te zijn een Siciliaanse) uitvinding is. Zij menen dat het recept van de Chocolade Salami voor het eerst gepubliceerd werd in een Italiaanse Donald Duck in de jaren zeventig.

Right. De jaren zeventig... 50 (!)  jaar nadat de Nederlanders op de proppen kwamen met de Arretjescake.

Kortom, volgens mijn grondige (ahum) research is die Italiaanse Donald Duck een vette fraudeend... uh... fraudeur en hebben we hier te maken met een Hollandse prestatie waar we trots op mogen zijn: een gerecht dat de Italianen van ONS hebben overgenomen!

Oké, oké, oké, ik geloof wel dat de Italianen de Arrretjescake wat meer hebben verfijnd. Bijvoorbeeld door echte chocolade te gebruiken en door variaties te bedenken met alcohol en noten: een receptuur die verrassend genoeg allemaal nét wat lekkerder smaakt dan die Hollandse variant met dat witte blok frituurvet en dat cacaopoeder. 

Salame di Cioccolato (met een scheutje cognac)

Mijn variant voor de Chocolade Salami is ontstaan toen ik onverwachts een reep chocolade in mijn kast ontdekte en restjes wilde gebruiken van eerdere recepten van mijn blog.

Let op: zet de chocoladesalami tenminste 4 uur in de koelkast voordat je het serveert.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram melkchocolade 
  • 50 gram pecannoten (die over is gebleven na het maken van de Dukkah of dadeltaart)
  • 150 gram Mariakoekjes (die je over hebt van de dadeltaart) 
  • 75 gram roomboter 
  • 1 ei
  • 2 el. cognac
  • poedersuiker
  • wat bakpapier en plastic folie

In Italië. Met een paar andere lekkernijen. 

Hoe maak je het?

  1. Hak de koekjes en de pecannoten in grove stukken met een hamer. Als je niet wilt dat de stukjes door de keuken schieten, adviseer ik je om de koekjes en de noten eerst in een schone theedoek te vouwen, en daarna pas te slaan. 
    hak het niet te fijn
  2. Smelt de boter met de chocolade au bien-marie. Roer alles goed door. Zet het vuur uit. 
  3. Klop het ei in een glaasje met de cognac, en schep dit snel door de warme chocoladeboter. 
  4. Voeg de noten en de koekjes toe en meng alles goed door.
  5. Het kenmerk van de Italiaanse arretjescake is dat het de vorm heeft van een salami. Schep de koekjesmassa dus op het keukenpapier en maak een rol door het papier stevig aan te drukken en op te rollen. Zet het bakpapier vast door er wat plasticfolie omheen te wikkelen.
  6. Zet de rol tenminste 4 uur in de koelkast.
  7. Snijd de rol met een scherp mes in dunne of dikkere plakken, en serveer met wat poedersuiker (en eventueel wat ijs). 
    Niet echt heel rond geworden, maar wél heel lekker!
Ps. Je kunt de chocoladesalami natuurlijk ook met pure chocolade maken, voeg dan eventueel wat extra suiker toe. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten