Translate

vrijdag 28 februari 2014

Carnaval in Italië: bijzondere tradities en zoete gerechten (Citroen Tiramisu)


Bij carnaval denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan Brabant en Limburg. En misschien, als je aan het buitenland denkt, ook aan Rio.

Maar ook in Italië wordt fanatiek carnaval gevierd. Het is daar serious business. Hier wordt niet in 4-5 dagen rondgehost of in polonaise door de kroeg gedanst. Ook wordt hier geen ieniemienie bikinietje aangetrokken of trekt heel vrouwelijk (en soms mannelijk) schoon met schuddende billen door een feestende stad. Nee. In Italië gaat het er heel anders aan toe.

In Italië lijkt het allemaal – op het eerste gezicht in ieder geval- wat chiquer te gaan. Denk maar aan het traditionele carnaval in Venetië met haar kleurrijke en mysterieuze maskers. En denk aan de mannen en vrouwen die in kleding verschijnen die ons terugbrengt naar vervlogen decennia, en die ons doen geloven dat Casanova elk  moment zijn kop om de hoek kan steken.


Maar ook buiten Venetië wordt carnaval gevierd. Zo blijkt het carnaval in Viareggio, Toscane, bijzonder spectaculair te zijn. Viareggio wordt mede daarom gezien als de Hoofdstad van het Italiaanse carnaval. Ik ben hier nooit geweest, maar bij het zien van de optocht die hier jaarlijks gehouden wordt, verbleken de optochtjes die wij in Nederland gewend zijn te zien.

Het traditionele carnaval in Bagolino, een klein dorpje in Lombardije, is ook heel bijzonder. Dit carnaval is met name bijzonder omdat de viering door de eeuwen heen bijna onveranderd is gebleven.

Het carnaval heeft in dit bergdorp, waar de fameuze en overheerlijke Bagòss kaas vandaan komt,  weer een heel ander gezicht. Letterlijk en figuurlijk, want het wordt gevierd rondom twee historische figuren die teruggaan tot ver in de 16e eeuw:  ‘De dansers’ (I Balari) en ‘De Gemaskerden’ (I Mascheri). Op de maandag en dinsdag (Martedi Grasso) domineren deze karakters het middeleeuwse dorp.

De Balari doen hun naam eer aan en dansen op vioolmuziek door de vele nauwe en steile straatjes, terwijl zij gekleed zijn in prachtig geborduurde kledij met rode linten. De Mascheri dragen donkere kostuums, emotieloze maskers en houten klompen. Met deze houten klompen maken zij een angstaanjagend lawaai op de steentjes in de straat, terwijl zij intussen (echt waar!) in de genitaliën (ieuw!) van de omstanders grijpen.

Het is maar net hoe je je feestje wilt vieren, zal ik maar zeggen...

Hoe groot de verschillen tussen de regio’s in Italië ook mogen zijn, 1 ding hebben ze allemaal gemeen: tijdens carnaval eet je zoete (gefrituurde) gerechten: I Dolci di Carnevale. I castagnole zijn hierbij het meest gebruikelijk. Dit zijn kleine balletjes van ei, suiker, bloem en boter die kort worden gefrituurd, en soms gevuld worden met slagroom of banketbakkersroom.

Dit recept krijgen jullie niet van mij vandaag. Sorry. Maar ik houd nou eenmaal niet van gefrituurde deegballetjes. Ik heb daarom een alternatief zoet gerecht voor vandaag bedacht en dat is een  tiramisu met limoncello. Het lijkt in geen velden of wegen op die castagnole, maar dat is dus expres. Geniet er van! En als je een beetje ruim schenkt met die limoncello, scheelt je dat ook weer wat biertjes in de kroeg.

Tiramisu met citroen

De ingrediënten voor 4-6 personen:
·           3 eieren
·           250 gram mascarpone
·           5 eetlepels lemon curd
·           1 biologische citroen
·           1 pak lange vingers
·           Flinke scheut limoncello (1-2 dl)
·           Optioneel:  10 gepelde ongezoute pistachenootjes (ook ontdaan van bruin velletje)

De bereiding:
·           Rasp de schil van de citroen.
·           Snijd de citroen doormidden en ontvet een ijzeren schaal met het sap uit de citroen.
·           Breek de eieren en scheid de eiwitten van het eigeel.
·           Klop de eiwitten in de ijzeren schaal die je hebt ontvet, tot je stevige punten hebt.


·           Klop het eigeel met de lemon curd en de mascarpone tot een homogene crème.


·           Klop de beide eimengsels zachtjes door elkaar en voeg de rasp van de citroen toe. Let op: als je te hard klopt, klop je de eiwitten kapot.
·           Pak een niet al te grote ovenschaal.
·           Schenk de limoncello in een diep bord.
·           Dip de lange vingers met hun ongesuikerde kant in de limoncello en leg deze vervolgens in de schaal. Zorg dat de hele bodem bedekt is.


·           Schenk de mascarponemix over de koekjes tot ze bedekt zijn.
·           Week een nieuwe lading koekjes in de limoncello en leg deze boven op de mascarpone in de schaal.
·           Schenk hier opnieuw wat van de mascarpone overheen.
·           Ga net zo lang door tot de mascarpone op is. Je eindigt met de mascarpone.
·           Zet de tiramisu ten minste vier uur in de koelkast.
·           Optioneel: Maal de pistachenootjes helemaal fijn in een keukenmachine
·           Optioneel: Bestrooi de tiramisu vlak voor het serveren met wat fijngemalen pistachenootjes. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten