Pagina's

vrijdag 31 januari 2014

"Bamboleo, Jambalaya"


De afgelopen week had ik ineens zo zin in Jambalaya. Ken je dat, Jambalaya? Jambalaya is een soort paella, maar komt niet uit Spanje. Het is namelijk een typisch gerecht uit de zuidelijke keuken van Noord-Amerika, en dan met name uit de zuidelijke staat Louisiana en de omgeving van New Orleans.

Het verschil tussen paella en Jambalaya zit hem vooral in de kruiden en specerijen. Waar in de paella saffraan hoort, wordt de Jambalaya juist gekruid met ingrediënten als tabasco en tijm. En soms ook met laurier, maar dat kan per regio verschillen. Zo zijn er Creoolse versies van dit gerecht (uit de buurt van New Orleans, met tomaat) en Cajun versies (zonder tomaten, en soms met een grotere variatie aan vleessoorten, zoals krokodil, eend, schildpad en garnalen).

Zowel de Creoolse keuken als de Cajun keuken van Louisiana vindt haar origine in Frankrijk en heeft invloeden uit Spanje, Italië, Afrika en andere landen en werelddelen. Dat is niet zo gek als je kijkt naar de positie van Louisiana en New Orleans ten opzichte van de Golf van Mexico en de (rivier de) Mississippi. De twee lokale keukens verschillen echter in de kern. De Creoolse keuken wordt als verfijnder en ‘rijker’ beschouwd dan de Cajun-keuken die weer meer als meer boers en landelijk wordt gezien. Zo zegt men dat in de Creoolse keuken met drie kippen één familie wordt gevoed, en in de Cajun keuken met één kip drie families.

Ik ben ooit lang geleden in New Orleans geweest en vond het een geweldige stad. Overal waar je loopt, merk je dat deze stad een smeltkroes is van culturen. Je ziet het aan de vele Franse balkonnetjes, je hoort het aan de overalaanwezige muziek (gospel, jazz, Dixieland, you name it), en je proeft in de vele lokale lekkernijen, zoals de wereldberoemde Gumbo en natuurlijk de Jambalaya!

Onderstaand recept is mijn eigen versie van de Jambalaya, maar is wel een Creoolse versie: er zit tomaat en een redelijke hoeveelheid vlees in. Hopelijk vind je het leuk om deze variant op de Spaanse paella eens uit te proberen. Het is makkelijk op een doordeweekse dag te maken, maar wel een tikkie pikant.

Met groene én rode paprika!

Creoolse Jambalaya voor 4 personen

·         2 stengels bleekselderij,  fijngehakt
·         1 rode paprika, in grove stukken
·         ½ groene paprika, in grove stukken
·         3 tenen knoflook, fijngehakt
·         1 ui, fijngehakt
·         3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
·         150 gram kipfilet, in blokjes
·         300 chorizo, 150 gram in blokjes en de rest in dunne plakjes
·         150 gram hamblokjes
·         400 gram uitgelekte tomatenblokjes
·         500 ml water met 1 kippenbouillonblokje
·         300 gram basmati-rijst
·         ½ tl cayennepeper
·         2 tl tijm
·         2 tl tabasco
·         Evt. wat verse peterselie

De bereiding:
1.       Bak eerst de kip met de hamblokjes en de blokjes chorizo in wat olijfolie bruin. Haal het vlees uit de pan.


2.       Bak in het achtergebleven vet, de groenten (bleekselderij, ui, knoflook, paprika’s en bijna alle lente-ui) kort aan.

3.       Voeg het vlees bij de groenten, en meng hier de tijm, tabasco en cayennepeper doorheen. Voeg de tomaten ook toe. En laat dit alles circa 10 minuten met het deksel op de pan zachtjes pruttelen.


4.       Voeg de rijst en het water toe. Meng alles goed en laat dit circa 8 minuten pruttelen.
5.       Zet het vuur uit en laat de pan met het deksel op de pan nog 10 minuten staan. Bak in de tussentijd de plakjes chorizo krokant in een koekenpan.

6.       Serveer de Jambalaya met wat plakjes chorizo en de restjes lente-ui. Garneer eventueel met wat peterselie. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten