Translate

maandag 13 mei 2013

Geen toetjesmens

Ik ben geen toetjesmens. En ik houd al helemaal niet van bakken. Dus mocht je op zoek zijn naar leuke recepten voor (gebakken) taarten, cupcakes of bijzondere broden dan ben je bij dit blog helemaal op de verkeerde plek. Daar doe ik dus (bijna) niet aan.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik geen interessante toetjesrecepten heb. Ik organiseer regelmatig een dinertje, en ben inmiddels –al zeg ik het zelf-  best wel een expert geworden in het vinden van makkelijke desserts die mijn gebrek aan interesse heel goed weten te verhullen. Geloof me: Als je deze lekkernijen op tafel zet, zal er niemand klagen. Je krijgt hoogstens bij vertrek het verwijt naar je hoofd geslingerd dat je jouw gasten te veel hebt laten eten. Maar ja, daar waren ze natuurlijk zelf bij hè?

Ik begin met twee van mijn grootste favorieten om te serveren na een uitgebreid diner. Beide recepten kun je het beste een dag van tevoren maken.

Onderaan zie je de dadels

Toetje 1: Dadels gevuld met grappa-mascarpone (recept uit “Twaalf” van Tessa Kiros)
24 halve walnoten
100 gr. mascarpone
125 gr. ricotta
6 el. fijne kristalsuiker (of zoveel als je lekker vindt)
2 el rum, cognac of grappa (of meer eetlepels als je dat lekker vindt)
24 verse dadels

Rooster de walnoten licht in de oven of koekenpan. Let op dat ze niet bruin worden.
Meng in een kom de mascarpone met de ricotta,drank en suiker tot het mengsel heel zacht (zalvig) is worden.
Snijd de dadels open en haal de pit er uit. Vul met een theelepeltje de dadel met het mascarpone-mengsel. Druk hier vervolgens een walnoot op.
Laat de dadels een tijdje opstijven in de koelkast, maar haal ze een uur voor het serveren alvast uit de koelkast.

Toetje 2: Chocolade met alles dat je lekker vindt (eigen recept)

Stap 1:                 
Koop chocolade. Houd je van puur? Dan koop je puur. Houd je van melkchocolade? Koop dan melkchocolade. Wil je veel? Koop dan veel (tenminste 600 gram). Wil je minder? Dan krijg je spijt.

Stap 2:                
Ga naar de koekjes- noten- en snoepafdeling van je supermarkt. Kies tenminste 3 verschillende items. Bijvoorbeeld:

1.    Fudge én Café Noir koekjes én gemengde noten. OF
2.    Spekjes (let op: van de SNOEP-afdeling) én kletskoppen én tutti frutti (gedroogd fruit). OF
3.    Oreo-koekjes én rozijnen én nougat.

Stap 3:                 
Smelt de chocolade au-bain-marie. Dat betekent dat je een pannetje met water opzet, en hierin een ander pannetje plaatst. Het tweede pannetje mag met de onderkant het water niet raken. De chocolade smelt in het tweede pannetje doordat het water gaat koken en dampen. Op deze wijze voorkom je dat de chocolade aankoekt.

Stap 4:                 
Hak de items (van de koekjes- noten- en snoepafdeling) in stukken. De stukken hoeven zeker niet piepklein te worden, maar bedenk dat een heel blok nougat niet makkelijk wegbijt. En het leuke aan het recept is juist de verrassing die je dadelijk op het gezicht van je gasten ziet (“Huh? Zit er ook nougat in de chocolade?”).

Stap 5:                 
Gooi de items (van de koekjes- noten- en snoepafdeling) in de chocolade, inclusief alle kruimels. Meng dit goed. En schenk dit op een bakblik waar je eerst wat bakpapier op hebt gelegd. Spreid de chocolade goed uit, maar zorg dat het nog wel 1 geheel is. Dek de chocolade af met folie en zet het koud (liefst in de koelkast).

Het is overigens moeilijk aan te geven welke verhouding chocolade <-> koek/noot/snoep je moet aannemen, omdat de verpakkingen nogal kunnen verschillen (een pak kletskoppen is bijvoorbeeld wat kleiner dan een pak café noir).

Houd als uitgangspunt aan dat alles bedekt moet worden met een dikke laag chocolade, en niets “naakt”aan de oppervlakte moet achterblijven. Het grootste risico dat je loopt is dat je met een half leeg pak koekjes eindigt. En dat noemen de meeste mensen geen risico, maar een meevaller.

Stap 6:                 
Check de spiegel. Je hebt waarschijnlijk de pan leeg willen vegen met je vinger, en nu zit je gezicht onder de chocolade.

Stap 7:                 
Na ca. 12 uur in de koelkast is de chocolade hard geworden. Hak de chocolade in stukken en serveer.


Een wat verfijndere versie van deze chocolade maak je met 400 gram chocolade, 1 geraspte (biologische) sinaasappel en fijngehakte pepermuntjes (ongeveer een ½ rolletje King, of zoveel als je lekker vindt). Om de pepermuntjes klein te hakken, moet je de pepermuntjes in een oude schone theedoek stoppen en hier met een hamer op slaan totdat je kleine stukjes hebt. Doe dit niet ’s avonds laat of op een kostbare ondergrond, want dat vinden je buren en de ondergrond niet fijn.


Een volgende keer: De chocoladetruffels van mijn opa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten